Monday, March 12, 2012

Penghasilan Garam Buluh

  1. Garam laut dikumpulkan dari kawasan Pantai Barat Korea yang bebas daripada pencemaran.
  2. Buluh fari Gunung Jirisan yang berumur 3 tahun kaya dengan kandungan sulfur.
  3. Dibakar dengan menggunakan pokok pine Korea yang semula jadi.
  4. Buluh ditutup dengan tanah liat yang diperolehi dari kedalaman 20m dan dimasukkan ke dalam relau bagas dan bersedia untuk dibakar.
  5. Pembakaran dijalankan dengan menggunakan pokok pine dari Korea sebagai bahan pembakar dan dibakar pada suhu 900 - 1300 darjah celsius untuk menghapuskan toksin.
  6. Selepas proses pembakaran garam akan melebur dan kemudiannya ia akan beku menjadi ketulan putih.
  7. Pada pembakaran kali ke-9, suhunya meningkat melebihi 1300 - 1500 darjah celcius, Turpentin dan intipati buluh akan bersatu ke dalam garam buluh dan terbentuklah ketulan kristal.
  8. Keseluruhan proses mengambil masa selama 60 hari.

No comments:

Post a Comment