Wednesday, February 22, 2012

GARAM BULUH PRIMEIR vs GARAM BIASA

Garam Buluh Primeir                         Garam Biasa
Pemprosesan
Garam Buluh Primeir - Dibakar dengan berulangan sebanyak 9 kali dengan suhu 1300'c
Garam Biasa             - Cara kukus dengan suhu setinggi 140'c

Bahan Kandungan
Garam Buluh Primeir - Cara pembakaran berulang dengan cara tradisional. Membentuk pelbagai bahan
                                   kombinasi organik. Mengandungi 76 jenis mineral. Tidak mengandungi sebarang
                                   anti-penghabluran.
Garam Biasa             - Kandungan NaCI dengan ketulenan setinggi 99.99%. Mengandungi bahan tambahan
                                   seperti iodin, zink dan lain-lain yang juga agen anti-penghabluran.


pH Kimia
Garam Buluh Primier - Alkali kuat pH 9 - 12
Garam Biasa             - Asid lemah dengar pH antara 6.5 hingga 6.8

Rasa
Garam Buluh Primier - Berasa masin dengan manis. Sedia untuk hidangan.
Garam Biasa             - Sangat masin den kadang-kala pahit jika dimakan terlalu banyak. Kemasinan yang
                                   tidak tertahan apabila dalam mulut.

Kesan Sampingan
Garam Buluh Primier - Tidak akan memudaratkan kesihatan walaupun dimakan berlebihan. Bermanfaat 
                                   untuk pengawalaturan tekanan darah dan kandungan gula dalam darah.
                                   Meneuteralkan toksin, membekalkan unsur-unsur surih penting untuk badan manusia
                                   dan meningkatkan ketahanan immuniti.
Garam Biasa             - Memudaratkan sekiranya dimakan terlalu banyak. Ia boleh menyebabkan tekanan
                                   darah tinggi, hiperglisemia dan sebagainya dengan mudah.

No comments:

Post a Comment